Gästforskning i Amsterdam

Gästforskning i Amsterdam

Vår utbildningsledare och lektor i Nya testamentet, Tommy Wasserman, fick i september 2017 en inbjudan från professorerna Annette Merz och Jan Krans vid Protestantse Theologische Universiteit (PThU) i Amsterdam att komma som gästforskare någon gång under våren. Tommy tackade ja till inbjudan och den lämpliga tidsperioden blev fem veckor under april-maj, efter att arbetet med att handleda och examinera kandidatuppsatser på ALT/ÖTH var klart. Nu har Tommy varit på plats en vecka i Amsterdam (se mer här) och ger oss en rapport:

“Jag har installerat mig i den lägenhet som ordnats här i Amsterdam och jag har fått ett kollektivtrafikkort som gäller på tåg, spårvagnar och bussar i hela Holland. Men jag har också fått en lånecykel som jag tar mig till jobbet på, en cykeltur på 25 minuter, ungefär samma sträcka som jag har till jobbet hemma i Örebro. Högskolan PThU är inrymd på en egen våning på Vrije Universiteit som är ett stort icke-statligt universitet i Amsterdam som även de har en teologisk fakultet. Den är rankad femma i världen i år (efter Harvard, Oxford, Durham och Cambridge). PThU och Vrije har nära samarbete och gemensamma seminarier, det är bara att ta hissen upp en våning till systerinstitutionen, och jag har redan medverkat i båda sammanhangen.

Tidigare i veckan presenterade jag även min forskning om tidig kapitelindelning i grekiska nytestamentliga handskrifter på PThUs campus i staden Groningen. Det var lite speciellt eftersom det var här jag presenterade mitt första internationella paper någonsin på en konferens i Groningen 2005. Nu var jag tillbaka 13 år senare, på ett välbesökt seminarium. En festlig sak med campuset i Groningen är att man håller till i en gammal banklokal, vilket kassaskåp, bankfack och annat påminner om.

Just nu i helgen gästar jag min värd Jan Krans sommarstuga utanför Kampen. Vi har just besökt ett fantastiskt konstmuseum i staden Apeldoorn och tittat på världens näst största Van Gogh-samling och mycket annat. I nästa vecka blir det nytt forskarseminarium och även en presentation i en speciell workshop ”Scriptorium” som för samman forskare med lekmän intresserade av antik och bysantinsk bokproduktion; kalligrafi, bokbinderi, framställning av pergament, etc. Här blir det en mer populärt hållen presentation av olika system att dela in texten i grekiska handskrifter. I nästa vecka ska jag försöka fortsätta på mitt arbete om den ökände Constantin Simonides förfalskningar av grekiska handskrifter på 1800-talet.

En annan sak jag ska ägna mig åt är att läsa drygt 400 sidor korrektur på min nya bok, To Cast the First Stone: The Transmission of a Gospel Story som ges ut av Princeton University Press i år. Jag har skrivit boken tillsammans med en forskare vid Boston University, Jennifer W. Knust. Vi har jobbat på projektet i över ett decennium, så det ska bli skönt att äntligen få arbetet publicerat.”

 

Comments are closed.