Rapport från internationella Pauluskonferensen

Den 6–7 mars arrangerade ALT, med Mikael Tellbe, Ludvig Nyman och Tommy Wasserman i spetsen, en internationell forskningskonferens om Paulus som samlade 60 deltagare från Sverige, Norge, Storbritannien, USA, Island, Estland som bland annat representerade universiteten i Lund, Uppsala, Göteborg och Umeå; Enskilda högskolan i Stockholm, Johannelund i Uppsala, MF i Oslo, NLA i Oslo, Ansgar i Kristiansand, universiteten i Aberdeen, Munchen, Münster, Trinity College i Bristol, Princeton Theological Seminary i New Jersey och Baylor University i Texas.
Konferensens sex huvudanföranden kretsade i huvudsak kring frågan om Paulus och hans relation till judendomen, samt hur vi bör tolka honom i ljuset av både historiska och teologiska perspektiv.


- Paulus inom eller utanför judendomen?
John Barclay belyste hur debatten om ”Paul within Judaism” präglas av oklara termer och dolda antaganden. Han uppmanade till större tydlighet och mindre förenklade motsättningar mellan "judiskt" och "kristet". Karl Olav Sandnes fördjupade sig i frågan om nåd i Paulus texter och argumenterade för att nåden både är en grundläggande gåva och en pågående verklighet i den kristna tron. - Historisk reception av Paulus var en annan viktig punkt. Beverly Roberts Gaventa och Karin Neutel betonade vikten av att förstå Paulus genom historiska tolkningar och inte enbart genom hans egna ord. Neutel menade att Paulus alltid har varit en del av kristendomen och att vi inte kan placera honom ”tillbaka i judendomen” fullt ut.
- Nya tolkningsvägar inkluderade minnesperspektivet (Samuel Byrskog), där Paulus' teologi ses som formad av hans egna erfarenheter av att vara "i Kristus", samt ledarskapsperspektivet (Sigurvin Lárus Jónsson), där Paulus jämfördes med antika ledare som Cicero och Seneca.
- Fortsatta utmaningar inom Paulusforskningen lyftes också fram, där flera korta papers ifrågasatte om ett strikt judiskt perspektiv på Paulus räcker. Det föreslogs att Paulus även bör förstås i relation till romerska, grekiska och stoiska influenser.


Sammanfattningsvis präglades konferensen av en vilja att röra sig framåt utan att glömma tidigare forskning – genom att lyssna på varandra och utforska nya tolkningsmöjligheter.
Flera av de medverkande forskarna uttryckte i efterhand sin tacksamhet för vad de betraktade som en välorganiserad och mycket lyckad konferens, som främjade en konstruktiv dialog.
Nu kommer de olika konferensbidragen att omarbetas till arton kapitel i en bok med samma namn som konferensen Paul Beyond Perspectives: Future Challenges in Pauline Studies som ska ges ut av det ansedda tyska förlaget Mohr Siebeck i serien Wissenschaftliche Untersuchungen zum Neuen Testament I under 2026, med Mikael Tellbe, Ludvig Nyman och Tommy Wasserman som redaktörer – samma trojka lärare från ALT som på samma förlag gav ut boken Healing and Exorcism in Second Temple Judaism and Early Christianity (2019) från en tidigare konferens på ALT.