Avancerad nivå

Avancerad nivå

Ansökan för HT-24 är nu öppen!

Innehåll och upplägg

ALT erbjuder fristående högskolekurser på avancerad nivå i hybridformat. Det innebär att studenterna möts på Campus Örebro vid kursstart och kursavslutning. Kurserna läses tillsammans med studenter i masterprogrammet och är antingen kurser i bibelvetenskap eller systematisk teologi. Det fullständiga utbudet hittar du dels i Högskolekurser 2024-2025, dels i vår ansökningsportal. Där kan du söka efter kurser sorterat på ämnesområde och få vidare information om studietakt. Kursavgiften är 500 kr per kurs (300 kr för halvtidsstuderande) och faktureras av ALT. Kursplan för respektive kurs hittar du också här på hemsidan. Under höste 2024–2025 erbjuds följande kurser:

 • BV446H Samuelsböckerna
 • ST401H Teologins historia
 • ST405H Människa och Gud genom västerlandets idéhistoria
 • BV408H Anden, frälsning och församling
 • ST408H Anden, frälsning och församling
 • BV442H Paulinsk teologi

Ansökan

Behörighetskrav

För att vara behörig till teologiska studier på avancerad nivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Därtill har fristående kurser specifika behörighetskrav, detta framgår av respektive kursplan. Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Detta behöver du

 • Resultatintyg för dina tidigare högskolestudier (vidimerade, inscannat original). OBS! Detta laddas upp under kategorin Gymnasiebetyg.
 • (ev.) Intyg om dyslexi eller annan funktionsnedsättning.

Så här ansöker du

 1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
 2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
 3. Klicka på Ny ansökan.
 4. Välj Kurser för att söka fristående kurser och Kurspaket för att söka ett program.
 5. Leta upp den kurs du vill söka – du kan skriva in kursnamnet i sökrutan.
 6. Klicka på kundvagnen vid önskad kurs.
 7. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort valda kurser som blivit fel).
 8. Välj Fortsätt.
 9. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd.
  OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
 10. Välj Spara & fortsätt.
 11. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
 12. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – övriga dokument som krävs för din ansökan laddar du upp på Min sida.
 13. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
 14. Välj Skicka ansökan.

Vi ser fram emot din ansökan!