Lördagskurser

Lördagskurser

Få möjlighet att fördjupa dig, reflektera över din tro och få ett utbyte med andra deltagare. ALT:s Lördagskurser riktar sig till dig som vill läsa teologi vid sidan av annan sysselsättning. Kurserna erbjuds som folkhögskolekurser och anordnas av samverkande folkhögskolor. Kurserna är uppbyggda kring fyra lördagar där du som deltagare finns på plats vid ett av våra studiecenter (Göteborg, Jönköping, Malmö, Stockholm, Umeå) eller Campus Örebro. Träffarna är schemalagda kl 10–16 och innehåller gemensam undervisning med övriga studiecenter via videokonferens och tid för samtal, övningar och reflektion på respektive studieort. Studietakten för kurserna ligger på kvartsfart, vilket innebär att studierna kan kombineras med arbete eller andra studier. Målet med kurserna är att fördjupa dina kunskaper och ge dig praktiska verktyg inom teologi. Kurserna kan också tentas av som högskolekurser motsvarande ett teologiskt basår. Detta innebär kompletterande läsning och inlämning av uppgifter. Mer information om detta ges för varje specifik kurs.

För mer information, se ALT:s Studiehandbok.

Läsåret 2023-2024 anordnas kurserna av: Hyllie Park folkhögskola, June folkhögskola, Kaggeholms folkhögskola, Mullsjö folkhögskola och Umeå folkhögskola.

Kurser läsåret 2023–2024

Våren 2024:

LK42 Nya testamentets böcker och budskap

LK45 Kristen tro

Datum för vårens träffar: 27/1, 9/3, 20/4, 1/6

Kursplaner hittar du här - Kursplaner samverkanskurser.

Ansökan

Ansökningstiden till vårterminen 2024 förlängs till den 12 januari - i mån av plats. Ansökningar hanteras löpande. Klicka för att komma till ansökningssidan (öppnas i en ny flik).

Behörighetskrav

ALT:s Lördagskurser är folkhögskolekurser och kräver ingen specifik behörighet, men du ombeds ladda upp dina betyg från avslutade utbildningar i samband med ansökan. För studenter som vill tenta kurserna som högskolekurser krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.

Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Så här ansöker du

 1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
 2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
 3. Klicka på Ny ansökan.
 4. Välj Kurser för att söka fristående kurser och Kurspaket för att söka ett program.
 5. Leta upp den kurs du vill söka – du kan skriva in kursnamnet i sökrutan.
 6. Klicka på kundvagnen vid önskad kurs.
 7. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort valda kurser som blivit fel).
 8. Välj Fortsätt.
 9. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd.
  OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
 10. Välj Spara & fortsätt.
 11. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
 12. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – övriga dokument som krävs för din ansökan laddar du upp på Min sida.
 13. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
 14. Välj Skicka ansökan.

Vi ser fram emot din ansökan! När du skickar in din ansökan via formuläret ansöker du samtidigt till samverkande folkhögskola.

Avgifter

Kursavgiften för ALT:s Lördagskurser är 800 kr. I avgiften ingår lunch och fika vid samtliga fyra kurstillfällen. Kursavgiften faktureras efter första kurstillfället av den folkhögskola som deltagaren läser vid.