Pastors- och ledarprogrammet Norr

 

Från hösten 2024 erbjuder ALT ett nytt program med fokus på Norrland och Svenskfinland. Det fyraåriga Pastors- och ledarprogrammet Norr (PLP Norr) vänder sig till dig som inriktar dig på tjänst som pastor, församlingsledare eller missionsarbetare och framför allt finns i Norrland eller Svenskfinland. Utbildningen omfattar en kandidatexamen i teologi i kombination med kontinuerlig ledarträning och mentorskap i församlingsmiljö. Programmet kombinerar högskolekurser och folkhögskolekurser som Umeå folkhögskola anordnar i samverkan med ALT. Programmet har en stor flexibilitet när det gäller utbildningsort. Ett studiecenter finns i Umeå, men du har också möjlighet att läsa programmet med bas i en lokal hubb, som i regel utgörs av din utbildningsförsamling. PLP Norr innehåller kurser inom Bibelvetenskap, Systematisk teologi, Kyrko- och missionsvetenskap, samt Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap och inkluderar ämnen som bibelkunskap, etik, samtidskunskap, själavård, ledarskap, förkunnelse och undervisning, diakoni, församlingsliv med mera. Det samlade navet genom de fyra åren är församlingsledarkurser (FL-kurser) i samverkan med folkhögskolan, som integrerar teologiska kunskaper med församlingsliv, personlig utveckling och yrkes- och ledarträning. Under det tredje året finns möjlighet att välja någon av fyra inriktningar: Bibelvetenskap, Sociala-diakonala studier, Internationella studier samt Interkulturella studier. Programmet har 10 platser per årskurs, och förtur ges till studenter som har sin utbildningsförsamling i Norrland eller Svenskfinland.

Läsårstider för 2024-2025

 • Hösttermin: 26 augusti 2024 – 10 januari 2025 (uppehåll v 3) 
 • Vårtermin: 20 januari 2025 – 5 juni 2025 

 

Behörighetskrav

För att vara behörig till teologiska studier på grundnivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Det är meriterande med bibelskola och erfarenhet av församlingsarbete.

Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Detta behöver du

 • CV (ladda ner mall här: Word)
 • Personligt brev inklusive referenser (ladda ner mall här: Word)
 • Personbevis (beställ från Skatteverket)
 • Församlingsrekommendation (ladda ner här: Word PDF English) skickas in i samband med din ansökan
 • (ev.) Intyg från tidigare högskolestudier (inscannat original)
 • (ev.) Intyg om dyslexi eller annan funktionsnedsättning
 • (ev.) Vidimerat intyg från studier på bibelskola (inscannat)

Så här ansöker du

(OBS: om du inte har svenskt personnummer, maila först för- efternamn, födelsedatum och adress till antagning@altutbildning.se)

 1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
 2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
 3. Klicka på Ny ansökan.
 4. Välj Kurspaket för att söka ett program.
 5. Leta upp Pastors- och ledarprogrammet med den studieort du vill söka i första hand – du kan skriva in orten i sökrutan.
 6. Klicka på kundvagnen vid önskat program.
 7. Gör eventuellt ett andra- och tredjehandsval av studieort genom att lägga till två ytterligare studieorter i din kundvagn.
 8. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort om något blivit fel).
 9. Välj Fortsätt.
 10. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd. OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
 11. Välj Spara & fortsätt.
 12. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
 13. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – övriga dokument som krävs för din ansökan laddar du upp på Min sida senare.
 14. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
 15. Välj Skicka ansökan.
 16. Ladda upp övriga dokument som krävs på Min sida. För att kunna påbörja din antagningsprocess behöver vi även få in en rekommendation. Se till att din rekommendation skickas in till antagning@altutbildning.se i samband med din ansökan. 

Vi ser fram emot din ansökan!

Har du kollat runt på hemsidan utan att hitta den information du söker? Kontakta studievägledare.