Pastors- och ledarprogrammet

Nu finns det möjlighet att göra en sen ansökan till Malmö och Jönköping!

Det fyraåriga Pastors- och ledarprogrammet (PLP) vänder sig till dig som inriktar dig på tjänst som pastor, församlingsledare eller missionsarbetare. Utbildningen omfattar en kandidatexamen i teologi i kombination med kontinuerlig ledarträning och mentorskap i församlingsmiljö. Programmet kombinerar högskolekurser och folkhögskolekurser som sex folkhögskolor anordnar i samverkan med ALT. Programmet kan läsas i sin helhet på fem olika studieorter. PLP innehåller kurser inom Bibelvetenskap, Systematisk teologi, Kyrko- och missionsvetenskap, samt Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap och inkluderar ämnen som bibelkunskap, etik, samtidskunskap, själavård, ledarskap, förkunnelse och undervisning, diakoni, församlingsliv med mera. Det samlade navet genom de fyra åren är församlingsledarkurser (FL-kurser) i samverkan med folkhögskolorna, som integrerar teologiska kunskaper med församlingsliv, personlig utveckling och yrkes- och ledarträning. Under det tredje året finns möjlighet att välja någon av fyra inriktningar: Bibelvetenskap, Sociala-diakonala studier, Internationella studier samt Interkulturella studier.

För mer information, se ALT:s Studiehandbok.

Läsårstider för 2023-2024

 • Hösttermin: 28 augusti 2023 – 12 januari 2024 (uppehåll v 3)
 • Vårtermin: 22 januari 2024 – 7 juni 2024

Läsårstider för 2024-2025

 • Hösttermin: 26 augusti 2024 – 10 januari 2025 (uppehåll v 3) 
 • Vårtermin: 20 januari 2025 – 5 juni 2025 

 

Behörighetskrav

För att vara behörig till teologiska studier på grundnivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Det är meriterande med bibelskola och erfarenhet av församlingsarbete.

Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Detta behöver du

 • CV (ladda ner mall här: Word)
 • Personligt brev inklusive referenser (ladda ner mall här: Word)
 • Personbevis (beställ från Skatteverket)
 • Församlingsrekommendation (ladda ner här: Word PDF English) skickas in i samband med din ansökan
 • (ev.) Intyg från tidigare högskolestudier (inscannat original)
 • (ev.) Intyg om dyslexi eller annan funktionsnedsättning
 • (ev.) Vidimerat intyg från studier på bibelskola (inscannat)

Så här ansöker du

 1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
 2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
 3. Klicka på Ny ansökan.
 4. Välj Kurspaket för att söka ett program.
 5. Leta upp Pastors- och ledarprogrammet med den studieort du vill söka i första hand – du kan skriva in orten i sökrutan.
 6. Klicka på kundvagnen vid önskat program.
 7. Gör eventuellt ett andra- och tredjehandsval av studieort genom att lägga till två ytterligare studieorter i din kundvagn.
 8. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort om något blivit fel).
 9. Välj Fortsätt.
 10. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd.
  OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
 11. Välj Spara & fortsätt.
 12. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
 13. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – övriga dokument som krävs för din ansökan laddar du upp på Min sida senare.
 14. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
 15. Välj Skicka ansökan.
 16. Ladda upp övriga dokument som krävs på Min sida. För att kunna påbörja din antagningsprocess behöver vi även få in en rekommendation. Se till att din rekommendation skickas in till antagning@altutbildning.se i samband med din ansökan. 

Vi ser fram emot din ansökan!

Har du kollat runt på hemsidan utan att hitta den information du söker? Kontakta studievägledare.

Amos Josefsson

Pastors- och ledarprogrammet

Jag läser på ALT för att fördjupa mina perspektiv, växa i ledarskap, tro och förbereda mig inför många år i tjänst! ALT är en församlingsnära utbildning som kombinerar fördjupande teologiska studier med praktik mitt i det levda församlingslivet!

Jonna Johansson

Pastors- och ledarprogrammet

Jag läser Pastors- och ledarprogrammet för att jag älskar Gud och jag älskar församlingen. Krångligare än så behöver det inte vara! Efter utbildningen ser jag att min övertygelse har blivit mer grundad och att jag står redo för vad Gud kallar mig till. I programmet blir du gediget utrustad för vad som väntar i livet och tjänsten.