Grundnivå

Grundnivå

Innehåll och upplägg

ALT erbjuder fristående högskolekurser på grundnivå i olika format. Nedan får du en kort introduktion. Det fullständiga utbudet hittar du dels i Högskolekurser 2024-2025, dels i vår ansökningsportal. Där kan du söka efter kurser sorterat på ämnesområde och få vidare information om studieort och studietakt. Där hittar du också våra samverkanskurser, till exempel lördagskurser. Kursavgiften är 500 kr per kurs (300 kr för halvtidsstuderande) och faktureras av ALT. Deltagande under ALT:s gemensamma dagar uppmuntras men är frivilligt. Mat och fika ingår därför inte i kursavgiften utan kan köpas till självkostnadspris på plats för de som väljer att delta.

Regionala kurser

Dessa kurser läses vid något av våra studiecenter, samt på Campus Örebro. Många av dessa kurser läses på onsdagar – det vi kallar för Onsdagskurser. De läses på dagtid tillsammans med studenter i Pastors- och ledarprogrammet (PLP) eller PLP Norr. Varje onsdag är schemalagd med föreläsningar och seminarier. Det finns totalt åtta kurser om 7,5 hp som kan läsas och studietakten ligger på halvfart. Kurserna (totalt 60 hp) motsvarar därmed ett teologiskt basår:

  • RR101R Introduktion till teologiska studier
  • ST103R Systematisk teologi 1, baskurs
  • BV101R Gamla testamentet, baskurs
  • RR106R Världsreligionerna, baskurs
  • BV102R Nya testamentet, baskurs
  • KM101R Missionsvetenskap, baskurs
  • KM102R Kyrkohistoria, baskurs
  • BV103R Bibelteologi 1

Du kan, förutom dessa, också läsa ytterligare kurser på grundnivå regionalt, för hela utbudet, se vår ansökningsportal.

Campuskurser

Dessa kurser läses enbart på Campus Örebro. De läses på dagtid tillsammans med studenter i våra olika program, och är schemalagda med föreläsningar och seminarier någon av dagarna tisdagar, onsdagar eller fredagar. Studietakten ligger som regel på halvfart och ger dig möjlighet att bygga på basåret med ytterligare fördjupning.

Hybridkurser

ALT erbjuder också ett spännande utbud av kurser i hybridformat, vilket innebär att man som regel möts på Campus Örebro vid kursstart och kursavslutning, medan resterande föreläsningar och seminarier sker digitalt. Här finns därför goda möjligheter för dig som inte bor nära Örebro att ändå kunna fördjupa dig. Aktuella kurser hittar du i vår ansökningsportal, och innefattar särskilt:

  • Kurser i nytestamentlig grekiska (1 & 2)
  • Kurser i gammaltestamentlig hebreiska (1 & 2)
  • Fördjupningskurser i enskilda bibliska böcker, med både språklig också icke-språklig inriktning
  • Tematiska fördjupningskurser

Behörighetskrav

För att vara behörig till teologiska studier på grundnivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Därtill kan fristående kurser ha specifika behörighetskrav. Detta framgår av respektive kursplan. Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Så här ansöker du

  1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
  2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
  3. Klicka på Ny ansökan.
  4. Välj Kurser för att söka fristående kurser och Kurspaket för att söka ett program.
  5. Leta upp den kurs du vill söka – du kan skriva in kursnamnet i sökrutan.
  6. Klicka på kundvagnen vid önskad kurs.
  7. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort valda kurser som blivit fel).
  8. Välj Fortsätt.
  9. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd.
    OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
  10. Välj Spara & fortsätt.
  11. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
  12. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – ev. intyg från annan utbildning laddar du upp på Min sida. 
  13. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
  14. Välj Skicka ansökan.

Vi ser fram emot din ansökan!

När du fått beslut via mail om att du blivit antagen vet du att vi kan erbjuda dig en plats.