Fristående masterkurser

Fristående masterkurser

Ansökan för HT-24 är nu öppen!

Masterkurser

Varje år erbjuds ett antal masterkurser som är lämpliga att studera som fristående kurs. Under hösten 2023 och våren 2024 finns följande kurser:

De flesta kurserna i programmet kan läsas som fristående kurs. För komplett kursutbud och antagningsvillkor, se ALT:s Studiehandbok. Kontakta studievägledare vid intresse av någon av dessa andra kurser.

Avgift

Kursavgiften är 500 kr per kurs (300 kr för halvtidsstuderande) och faktureras av ALT. 

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2024 öppnar 1 mars.

Behörighetskrav

För att vara behörig till teologiska studier på avancerad nivå krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Därtill har fristående kurser specifika behörighetskrav, detta framgår av respektive kursplan.

Om du saknar formell behörighet kan du göra särskild ansökan om prövning av reell kompetens, det vill säga andra meriter som eventuellt kan visa på förutsättningar att klara av utbildningen. Det går också att ansöka om undantag. För ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs använder du denna blankett – Ansökan om undantag från behörighetskrav.

Detta behöver du

 • Resultatintyg för dina tidigare högskolestudier (vidimerade, inscannat original). OBS! Detta laddas upp under kategorin Gymnasiebetyg.
 • (ev.) Intyg om dyslexi eller annan funktionsnedsättning.

Så här ansöker du

 1. Gå till ANSÖKNINGSSIDAN (länk öppnas i en ny flik).
 2. Klicka på Logga in uppe i högra hörnet och välj att skapa ett konto.
 3. Klicka på Ny ansökan.
 4. Välj Kurser för att söka fristående kurser och Kurspaket för att söka ett program.
 5. Leta upp den kurs du vill söka – du kan skriva in kursnamnet i sökrutan.
 6. Klicka på kundvagnen vid önskad kurs.
 7. Gå längst upp på sidan och välj Fortsätt i rutan Mitt kursval (här har du även möjlighet att ta bort valda kurser som blivit fel).
 8. Välj Fortsätt.
 9. Här fyller du i dina personuppgifter. Fyll i alla fält. Ange adress där du är folkbokförd.
  OBS! Se till så att du skriver rätt e-postadress eftersom bekräftelsen på att ansökan kommit in skickas till den adress du anger här.
 10. Välj Spara & fortsätt.
 11. Frågor angående Komvux och språkutbildning är ej relevanta för denna ansökan men behöver ändå besvaras för att komma vidare.
 12. Ladda här upp dina gymnasiebetyg – övriga dokument som krävs för din ansökan laddar du upp på Min sida.
 13. Fyll i stegen som följer – sidan är under uppbyggnad och frågorna behöver i nuläget besvaras för att kunna gå vidare med din ansökan. Detta är dock ingen info som är avgörande för din ansökan.
 14. Välj Skicka ansökan.

Vi ser fram emot din ansökan!